Anton Johansson vid SM medeldistans 2024 där han slutade på sjunde plats.

Bild: Tilda Andersson

09.04.2025

Anton Johansson mot VM utanför landslaget

Orientering
Sommarens VM i Finland är förstås huvudmålet för löparna i det svenska landslaget. Men det finns också löpare utanför landslaget som har VM som en tydlig målsättning. En av dessa är EM-silvermedaljören från 2022, Anton Johansson. ”Vinterträning har varit väldigt bra”, säger den snart 31-årige OK Orionlöparen.

Anton Johansson kom efter många år med skadebekymmer tillbaka med besked 2022, när han tog silver på medeldistansen vid EM i Estland. Året efter gjorde han VM-debut som senior och slutade tolva på medeldistansen i Schweiz. I fjol blev han också tolva på medeldistans vid EM i Ungern.

Anton fick dock ingen plats i A-landslaget inför 2025 och valde att inte heller söka till en plats i U-landslaget.

– Jag tänkte som så att jag är väl ändå etablerad senior och att U-laget är inte något som syftar på mig. Med den stöttningen jag får från klubben så passar det bra att satsa själv. Med en familjesituation med barn så passar det bra att kunna styra och prioritera min träning själv. Jag såg det som ett naturligt val.

Anton springer i mål som tolva på medeldistansen vid VM i Schweiz 2023. Bild: Hugo Mattsson.Anton springer i mål som tolva på medeldistansen vid VM i Schweiz 2023. Bild: Hugo Mattsson.

Målet för Anton är förstås sommarens VM i Kuopio, Finland.

Hur har vinterträningen gått?
– Vinterträning har varit väldigt bra tycker jag. Den största utmaningen har varit att få vardagen att funka, inte bara för mig utan också för min sambo Ellinor och lilla Uno.

Det var i juni i fjol som Anton och Ellinor blev föräldrar till Uno.

Hur har det gått att ställa om livet när ni blivit småbarnsföräldrar?
– Det är svårt att föreställa sig innan. Man tänker att det ska rulla på som vanligt men det blir lite andra prioriteringar. Uno går ju alltid först.

– Man får ju vara lite flexibel. Ellinor har varit väldigt stöttande så jag kunnat fortsätta satsa och träna. Hon har dragit ett stort lass när jag varit på läger till exempel.

Kommande vecka åker landslaget på läger till Finland för VM-förberedelser och Anton fick erbjudande om att åka med.

– Det passade inte riktigt min planering. Jag siktar på att lägga tid i Finland senare när det är så relevant som möjligt i skogen med löv och grönska, säger han.

Han har också ganska god koll på den finska terrängen. Anton sprang världscupavslutningen i Finland i höstas och var med på landslagsläger efteråt. Han var även på läger i Finland 2023

– Jag försöker också hitta liknande terräng på hemmaplan.

Han har också kommit i gång med tävlandet i vår. I mitten på mars tävlade Anton på Göteborgsdubbeln där han blev fyra på medeldistansen, knappt två minuter bakom Kasper Fosser. Dagen efter blev det seger på långdistans, en och en halv minut före Axel Elmblad.

– Jag har varit och sprungit lite i Frankrike också. En plan i år har varit att ha tävlingar som bra träningar i terräng och karta som man inte har på hemmaplan. Så ska jag göra fortsatt i april också, berättar Anton som tävlar i Kolmården till helgen.

Vad har du fått för svar från kroppen. Hur ligger du till jämfört med tidigare?
– Bra fråga. Jag skulle säga att kontinuitet ger väldigt bra i långa loppet. Tråkigt svar men… jag vet att den träning och tid jag lägger ner är tillräcklig. För min del handlar det om att huvudet ska vara på rätt plats.

Även om vardagslivet ser lite annorlunda ut som pappa så ger det en förstås en annan känsla i vardagen.

– Det har varit så positivt att ha fått barn. På ”dötiden” där man förut tittade på telefonen eller kollade på en serie så läser jag nu en bok med Uno i stället. Det passar mig väldigt bra med tanke på att jag jobbar heltid. Det blir en väldigt bra mix.

Har du funderat på att gå ner i arbetstid något?
– Planer och tankar på det finns. Det gäller att göra rätt prioriteringar in mot tester och VM.

Anton sprang andra sträckan i Sveriges andralag på EM i Ungern i fjol. Här skickas han ut av Simon Imark. Bild: Hugo Mattsson.Anton sprang andra sträckan i Sveriges andralag på EM i Ungern i fjol. Här skickas han ut av Simon Imark. Bild: Hugo Mattsson.

Sedan några år tillbaka har Anton norrmannen Eskil Gullord som bollplank när det gäller träningen.

– Ellinor säger att jag pratar mer med Eskil än henne ibland. Nej, jag skämtar, så illa är det inte. Men han är bra och vi har en liknande grundfilosofi om träningen: Ska man bli bra på orientering så ska man springa orientering.

– Mycket av träningen jag gör i hög fart ska vara orientering. Men också i ”mellanmjölksfart” för att sätta rutiner. Kolla kompass och lyfta blicken, sådana detaljer måste man automatisera. Det ska man inte behöva tänka på när man kommer till tävling.

Hur tänker du kring den hårda konkurrenssituationen för att ta en VM-plats?
– Ja, det är ju knallhårt men det ser jag bara som något positivt. Det handlar om att komma upp i nivå och leverera för att få springa. Kanske behöver jag som är utanför landslaget visa framfötterna lite mer.

– Men det är bara att springa orientering och ha kul så får resultaten tala för sig själv.

Text: Johan Trygg

Bildtext toppbild: Anton Johansson vid SM medeldistans 2024 där han slutade på sjunde plats. Bild: Tilda Andersson.

Relaterade nyheter

Sanna Fasth under världscupstafetten i Finland i höstas där Sanna sprang andra sträckan i segerlaget.
Sanna Fasth njuter av att springa tävling på tävling
En grupp damer springer förbi ett rött hus under Måsenstafetten 2025.
OK Måsen hoppas fler vill arrangera tävlingar: ”Ger mycket tillbaka till klubben”
Frida Vikström spurtar mot mål och ett hägrande SM-guld. Bakom syns trean i herrklassen John Börjesson och tvåan i damklassen Ingrid Lundanes.
Frida Vikströms väg till första SM-guldet
Missa inte andra anmälningsstoppet till Tiomila i Finspång, i dsg 31 mars. Bilden från Tiomila i Nynäshamn i fjol.
Missa inte andra anmälningsstoppet till Tiomila – i dag