Andrei Lamov står på konstsnöspåret vid Lugnet i Falun.

Bild: Johan Trygg

09.11.2023

Andrei Lamov siktar på VM – för Sverige

Skidorientering
Andrei Lamov är en av tidernas bästa skidorienterare. På meritlistan finns bland annat fyra VM-guld och sex EM-guld individuellt. I dagarna har Lamov fått svenskt medborgarskap och han siktar nu på att ta en plats i den svenska truppen till vinterns VM i Ramsau, Österrike.

Meritlistan är lång och innehåller mängder med internationella medaljer i den ryska landslagsdräkten. Individuellt har Lamov fyra VM-guld, sex VM-silver, sex EM-guld, fem EM-silver och tre EM-brons. I två säsonger har Lamov inte kunnat tävla internationellt då som bekant ryska idrottare inte varit välkomna på grund av kriget i Ukraina.

Redan för tre år sedan sökte Andrei svenskt medborgarskap men det var först i fredags han fick besked om att han nu är svensk medborgare.

– Det har tagit alldeles för lång tid men nu är det äntligen klart, berättar Lamov när vi träffar honom på arbetsplatsen vid Lugnet i Falun, där han jobbar som MTBO-tränare på orienteringsgymnasiet.

37-årige Andrei har haft uppehållstillstånd i Sverige i sex år och är sambo med välmeriterade skidorienteraren Magdalena Olsson. Paret bor i Falun och representerar IFK Mora OK i skidorientering och Stora Tuna OK i orientering. De fick dottern Mikaela för fyra månader sedan.

– Vi är jätteglada och det fungerar bra. Hon är snäll och vi tar med henne överallt när vi reser runt och tränar och tävlar. Hon låter oss sova ganska bra också, säger Andrei med ett stort leende.

Fr.v. Magdalena, Mikaela och Andrei Lamov.Andrei tillsammans med sambon Magdalena Olsson och dottern Mikaela på 25-manna. Bild: Susanne Maarup.

Andrei gjorde VM-debut redan 2007 och två år senare i Japan vann han två individuella guld, på långdistans och sprint. Sedan var han en av dominanterna på herrsidan fram till att de ryska idrottarna stängdes av internationellt.

– Efter februari 2022 var det ingen rolig känsla. Det var inte så att jag ville tävla. Det var en ganska tung period. Det tog ett tag innan jag började gilla att ta i igen, berättar han.

Hur upplevde du det när kriget började och ni inte fick tävla internationellt?
– Det var sorgligt. Jag tänkte när vi inte fick vara med på VM i Finland att jag ändå inte hade kunnat tävla då. Det var precis efter att kriget startade. Att stå med en ukrainsk kamrat på startlinjen, det skulle jag inte orkat med. Jag hade ingen känsla att jag missade något.

Även om det var en tung period, då vintern 2022, så kom Andrei över den.

– Jag har aldrig slutat träna. Det är min livsstil som jag trivs med. Jag har tränat mindre men det är alltid kul att ta i och kämpa, berättar han.

Andrei under ett benskejtpass på Lugnet i Falun. Bild: Johan Trygg.

Han har sprungit orientering, åkt skidO-tävlingar i Sverige som inte varit WRE (world ranking events) och åkt lite längdtävlingar. I våras visade han bra fart på SM i skidorientering med silver på medeldistans, brons på långdistans och guld tillsammans med Jonatan Ståhl på SM-stafetten.

– På de sista tävlingarna i våras så kände jag ”åh vad kul det är”. Nu känns det som jag har något extra med mig för att träna och bli bättre. I morse körde jag intervaller innan jobbet klockan sju. Jag tränar mindre än förut men alla pass känns roliga. Jag vill verkligen göra de tuffa intervallpassen.

Snart väntar tävlingar i Arvidsjaur och Finland.

– Jag måste ju åka för att bli uttagen i det svenska laget. Det ska bli kul med Arvidsjaur, det var länge sedan jag var där, säger Lamov och fortsätter:

– Jag behöver också resultat för jag har ingen ranking nu. För att kunna få en bra startposition på VM i Ramsau behöver jag egentligen fem WRE-tävlingar. Som det ser ut nu kommer jag få ihop fyra och det är stor risk att jag då inte platsar i röda gruppen (15 stycken). Det är tråkigt om det blir så men det är bara att gilla läget.

Sedan december i fjol har Andrei jobbat 30 procent med MTBO och 70 procent med orientering på OL-gymnasiet i Falun. Sedan höstterminen är han tränare på 50 procent på MTBO och jobbar han 50 procent som vikarierande geografilärare. Han är utbildad idrottslärare i Ryssland men har nu legitimation som specialidrottslärare och lärare i idrott och hälsa.

Andrei Lamov framför datorn på kontoret.Andrei förbereder MTBO-träningar på kontoret på Lugnet. Bild: Johan Trygg.

– Jag har kompletterat med kurser i Sverige för att få svensk legitimation.

– Jag trivs jättebra med jobbet här. Jag jobbade på skidgymnasiet i Mora tidigare. Jag trivdes bra där också det är fint att ha jobbet på hemmaplan. Det tar fem minuter att cykla hit och jag har närheten till träningsterrängen här vid Lugnet.

Nu fattas bara en sak för att han ska kunna dra på sig svensk landslagsdräkt i vinter.

– Jag måste snabbt skicka in ansökan till IOF om byte av nationalitet. Det måste ske senast 15 november, men det ska gå bra, avslutar Lamov.

Skidorienteringslandslagets förbundskapten Martin Hammarberg fick plötsligt ett mycket spännande namn att ta hänsyn till när han ska ta ut VM-truppen.

– Det känns speciellt eftersom jag tävlat mot Andrei alla år jag åkte i landslaget. Nu ska jag helt plötsligt vara coach för honom. Men riktigt kul ska det bli, säger Hammarberg och fortsätter:

– Det är väldigt värdefullt för ett relativt ungt lag på herrsidan att ha med en så rutinerad åkare som Andrei. Speciellt när Linus Rapp la av efter förra säsongen.

Bildtext toppbild: Andrei Lamov gör sig redo för att ta en plats i det svenska skidorienteringslandslaget. Bild: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl
Här är SkidO-truppen till världscupen och U23-VM i Sjusjøen
Vinter Skidorientering
Högt deltagarantal på Rikslägret Vinter för andra året i rad
Jonatan Ståhl har fått en bra start på skidorienteringssäsongen. På söndagens vann han Sjusjörennets medeldistans i stor stil. Bilden dock från Svenska Cupen i Falun förra vintern.
Stark säsongstart för Jonatan Ståhl och Magdalena Olsson
Fler nyheter