Tjejer värmer upp på en åker innan SM-stafett 2024

Bild: Tilda Andersson

17.09.2024

Allemansrättens dag – fira med oss

Svensk Orientering
Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att fritt vistas i och uppleva vår fantastiska natur, något som få andra länder kan erbjuda. Den 20 september firas Allemansrättens dag, en särskild dag för att lyfta fram och uppmärksamma den frihet och ansvar som denna rättighet innebär.

Allemansrätten är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv och de goda orienteringsmöjligheterna vi har. Tack vare denna unika rätt får vi vistas nästan överallt, så länge vi visar hänsyn till djur, natur och medmänniskor. Är det inte fantastiskt? Fira tillsammans med oss genom att ta en stund utomhus idag. Kanske kan du ha ditt jobbmöte i en park eller unna dig en extra promenad i naturen.

Allemansrättens dag har instiftats av Svenskt Friluftsliv och Generation PEP med syftet att belysa värdet av allemansrätten och den fria tillgången till natur och friluftsliv. Dagen ska också bidra till att fler lär sig om de möjligheter och skyldigheter som allemansrätten innebär.

Svensk Orientering är en av de organisationer som varit med och initierat denna dag. För orienteringen är allemansrätten en avgörande förutsättning, då idrotten bygger på fri tillgång till naturen utan att behöva fråga markägare om lov. Att fritt kunna vistas i skogar och friluftsområden är något många tar för givet, men tänk på hur fantastiskt det är att det är gratis att njuta av naturen! Forskning visar dessutom att tid i naturen har positiva effekter på hälsan, vilket gör allemansrätten extra viktig för svensk folkhälsa.

Om du delar din naturupplevelse på sociala medier, tagga gärna med #allemansrättensdag och @svensktfriluftsliv för att inspirera fler att ge sig ut i naturen!


Vill du veta mer om allemansrätten?  
Här har vi samlat länkar med information.

Svenskt Friluftslivs hemsida finns info om Allemansrättens dag.

Vid arrangemang i naturen är Naturvårdsverkets vägledning ett bra stöd. Här hittar ni Arrangemang i naturen för nedladdning.

Här finns Svenska Orienteringsförbundets policy för marktillgång och allemansrätt. 

På Naturvårdsverkets hemsida hittar du information om allemansrätten.

Vill du genomföra en kort utbildning om Allemansrätten? Kolla in Orienteraren gäst i Naturen på Svenska Orienteringsförbundets Utbildningsportal.

RELATERADE NYHETER

Rfvinnare2024 25
Orienterarna som får Elitidrottsstipendium 2024–2025
Silvacaremore
Dags att nominera din orienteringshjälte till Silva Care More
Blandatfrånsöndag Teromarjamäki 38
Vill du jobba internationellt? Sök till IOF Commissions
Fler nyheter