in Regborn mot en andraplats i kvalet på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.

Bild: Tero Marjamäki

16.07.2024

Alla svenskar vidare från knockoutkvalet på VM

Orientering
Det blev en fin svensk morgon när samtliga sju svenska löpare gick vidare till eftermiddagens kvartsfinaler på knockout-sprinten på VM i Edinburgh. ” Det var precis som förväntat”, säger guldmedaljören från individuella sprinten, Martin Regborn.

Damerna var först ut och Tove Alexandersson blev tvåa i heat 3, två sekunder bakom Ungerns Viktoria Mag. I heat 2 så var Hanna Lundberg tvåa och Karolin Ohlsson fyra, fem respektive nio sekunder bakom heatvinnaren Simona Aebersold, Schweiz.

I heat 1 slutade Alva Sonesson åtta i sin VM-debut och gick med klar marginal vidare bland de tolv kvalificerade.

Kommentarer efter kvalet från de svenska damerna:

– Det var ungefär som förväntat. I kvalet handlar det mest om att hitta en bra väg och genomföra det stabilt, säger Tove Alexandersson

– Det var klurigt inledningsvis och sedan lite längre sträckor på slutet. Ett kul kval, säger Hanna Lundberg.

– Det var lite knackigt i början men vi får se om det räcker, sa Alva direkt efter målgång.

Nu vet vi att det räckte till avancemang.

– Det var ett stabilt. Den här gången skötte jag min plan. Jag är så taggad för fortsättningen nu, säger Karolin Ohlsson.

På herrsidan blev alla tre svenskar tvåor. I heat 1 var Martin Regborn nio sekunder bakom heatvinnaren Tuomas Heikkilä. Jonatan Gustafsson var två sekunder bakom belgaren Yannick Michiels. Emil Svensk var en sekund efter Tomas Krivda i heat 3.

Kommentarer från de svenska herrarna:

– Det var precis som förväntat men en lurig sträcka på slutet som jag blev väldigt ställd på. Men ofta tänker man mer än vad banläggaren gör, säger Martin Regborn.

– Jag försökte ta det safe, jag stannade några gånger. Det var några kluriga sträckor. Nu blir det att ladda om för det viktiga i eftermiddag, säger Jonatan Gustafsson.

Resultat, startlistor och tracking hos IOF.

SVT sänder live från semifinaler och finaler; 17:00-18:00 i SVT1 och 18:00-19:15 i Kunskapskanalen.

En extrasändning utöver SVT:s sändningar är kvartsfinalerna på knockout-sprinten som visas kostnadsfritt via Eurovision Sport

Bildtext toppbild: Martin Regborn mot en andraplats i kvalet på knockout-sprinten på VM i Edinburgh. Bild: Tero Marjamäki.

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter