Från att mörkret lägger sig i november till vårens intåg i mars, är det öppet hus på torsdagarna i Bredaryds SOKs klubbstuga. Kvällen inleds med ett gemensamt träningspass som oftast bjuder på intervaller av något slag, så att alla som vill kan vara med. Efter dusch och bastu dukas det upp med fika och en värmande soppa som klubbmedlemmarna turas om att laga.
– I snitt är vi 15 till 20 personer i åldrarna 12 upp till 70 år. Det har blivit en mycket uppskattad aktivitet under de mörka vintermånaderrna, berättar Carina Svensson, aktiv i Bredaryds SOK.
Bredaryds SOKs härliga pumpasoppa
6-8 portioner
1,2 kg pumpa
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
12 dl mjölk
4 hönsbuljongtärningar
4 dl lätt crème fraiche
Rivet skal av och saft av 2 lime
2 tsk sambal oelek
Salt
Färsk koriander
Gör så här: Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningarna. Låt soppan koka i ca 10 minuter. Mixa soppan och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med lime, sambal oelek och ev salt. Låt soppan koka upp, servera med en klick crème fraiche och färsk koriander.
Vill ni också dela ett sopprecept med resten av orienterings-Sverige?
I satsningen "Månadens Soppa” hyllar vi på Svensk Orientering den fina traditionen att samlas kring en soppa i klubbstugan efter träningen. Att äta soppa tillsammans är mer än bara ett sätt att fylla på med energi – det skapar en känsla av gemenskap, där både stora och små prestationer kan diskuteras över en värmande måltid.
Skicka in ett sopprecept ni brukar laga med bild och berätta kort om er förening och er tradition kring soppa efter träning. Mejla bidraget till: jenny.sunding@fuzepr.se.