Historia
Från 80-talet fram till idag
Mountainbikeorientering startade i mellaneuropa i slutet av 1980-talet och tillhör internationella orienteringsförbundet IOF.
År 2002 arrangerades det första världsmästerskapet i Frankrike och sedan 2004 arrangeras VM varje år. Det första Europamästerskapet arrangerades i Polen 2006 och hålls sedan 2009 varje udda år.
Världscup i regi av IOF arrangerades fram till 2003 men lades sedan ned till förmån för så kallade världsrankingtävlingar, World Ranking Events (WRE). Från och med säsongen 2010 arrangeras både världscup och WRE.
MTBO i Sverige
Under mitten av 1990-talet togs initiativ att införa sporten på flera håll i Sverige, något som bland annat mynnat ut i flera sk. Multisportlopp. Det starkaste sätet fanns i Västerås, men i och med att staden arrangerade orienterings-VM 2004 dog intresset för MTBO ut.
Under vintern 2009 kontaktades SOFTs styrelse av några unga skidorienterare som var intresserade av att tävla i MTBO. Detta år genomfördes Junior-VM i Danmark vilket ledde till svenska MTBO-åkares internationella mästerskapsdebut.
Under världsmästerskapen i Israel samma år hade Sverige en representant på plats i form av Patrik Gunnarsson, Tumb-Mälarhöjden. Han deltog bland annat i en utbildning för att bli IOF Event Adviser.
2010 fick OK Pan-Kristianstad förfrågan om att ta hand om den internationella MTBO-campen. Under några fina vårdagar samlades ca 200 MTBO-entusiaster från hela Europa i Åhus.
Under 2011 hände mycket: De första SM-tävlingarna genomfördes i Åhus på de tre distanserna sprint, medel och lång.
I markerna kring Leksand och Rättvik arrangerade vi både en Världscupomgång samt VM för veteraner (Masters). Totalt deltog närmare 200 åkare.
På O-ringen i Söderhamn genomfördes en tvådagars kvällstävling som samlade många tävlande och andra nyfikna som tittade på.
2012 var premiärår för den svenska MTBO-Cupen. I seniorklasserna segrade Linus Karlsson Mood och Ingrid Stengård. Juniorklasserna vanns av Erik Frost och Kajsa Engström. Sverige deltog med en stor trupp på VM i Ungerna där bästa seniorplacering blev Cecilia Thomasson med en 12:e plats på Långdistansen. Junioren Marcus Jansson blev 17:e på medeldistansen. SM detta år arrangerades i Stockholmsområdet och en tredagarstävling genomfördes i anslutning till O-ringen i Halmstad.
2013 blev året då Sverige slog igenom internationellt inte minst genom Cecilia Thomassons internationella genombrott. På EM i Polen fick Cecilia med sig hem en guld- och en silvermedalj. Oskar Sandberg fick i ungdomsklassen M17 med sig hem två guld- och en silvermedalj. Dessutom blev M17-laget trea i stafetten.
Under VM i Estland fick Cecilia en guld- och en bronspeng. Oskar Sandberg tog hem en bronsmedalj och slutligen blev juniorlaget trea på stafetten.
Svenska MTB-O cupen rullade på med nya deltävlingar, SM arrangerades i Borlängetrakten av Kvarnsveden och O-ringen i Boden innehöll en tredagarstävling i MTBO.
Under 2014 var vårt stora arrangemang Världscupen i samband med O-ringen i Skåne. Kombinationen drog mängder av intresserade mtbo:are både från Sverige och andra länder. Under O-ringen sattes nytt deltagarrekord med att ha över 500 deltagare på de enskilda etapperna och med 562 startande på den tredje och sista etappen. VM för seniorer, juniorer och ungdomar avgjordes i Bialystok i Polen. Sverige skördade stora framgångar med att ta tre guld: Cecilia Thomasson i W21 på medel, Kajsa Engström i W20 på medel, Oskar Sandberg i M20 på sprint. Dessutom tog Erica Edman silver i W17 på medel och stafettlaget i W17 erövrade också silver med Erica, Erica Olsson och Emmy Albinsson i laget.
SM-helgen under 2014 arrangerades av Eksjö SOK.
Under 2015 så rullade Svenska Cupen MTBO på med 10 deltävlingar. Söderhamn stod som värdar för tre SM-tävlingar under en långhelg i början av september och Borås bjöd på tre etapper med MTBO under O-ringen.
Internationellt så innehöll säsongen en Världscup, ett EM och ett VM. På den inledande världscupen i Ungern så nåddes inga större framgångar.
EM avgjordes i Portugal och på den inledande sprinten så blev Sverige medaljlösa även om Kajsa Engström var endast 3 sekunder från brons med en delad fjärdeplats i W20. På medeldistansen fick Cecilia Thomasson kliva upp på prispallen som tvåa endast sju sekunder från guld. I W20-stafetten tog Sverige ett silver genom Erica Olson, Erika Duhlbo och Kajsa Engström.
Den internationella mästerskapssäsongen avslutade med ett VM i Tjeckien i augusti som blev riktigt framgångsrikt för Sverige. Oskar Sandberg blev junior-VM:s prins med sina två guld på medel - och långdistans samt brons på sprinten. Cecilia Thomasson belönades med två brons på sprint samt lång i W21. Som ytterligare grädde på moset tog Elvira Larsson ett brons på långdistans i W20 och slutligen tog juniortjejerna (Elvira, Kajsa Engström och Rebecka Hylander) ett brons i stafetten.
Under 2016 så rullade Svenska Cupen MTBO på med 10 deltävlingar och med cupavslutningen i Örnsköldsvik. Leksands OK och Säterbygdens OK stod som värdar för två SM-tävlingar vardera under två helger i juni respektive augusti. I Säterbygden var det då också premiär för SM-disciplinen Masstart. O-ringen gick i Sälen och där tre etapper med MTBO avgjordes i skogarna kring MTB-meckat Rörbäcksnäs. Den avslutande etappen (som var vilodag för orienteringslöparna) samlade rekordmånga startande, 669 stycken varav många i de öppna klasserna.
Internationellt så innehöll säsongen en Världscup med deltävlingar i Frankrike, Portugal och Litauen. Deltävlingen i Litauen var även världsmästerskap för seniorer och juniorer samt ett EM för ungdomar. Vid tävlingarna i Litauen var det främst våra yngre åkare som gjorde bra resultat. Såväl M17-grabbarna som W17-tjejrna tog silver på stafetten. Individuella prestationer med platser på podiet stod Joel Ernstsson (5:a i M17 Masstart) och Erica Ohlsson (4:a i W17 på Sprinten) för.
Under 2016 hände också en hel del vad gäller våra egna arrangemang. Vi började med att tillsätta arrangörsguider för att bistå arrangörerna och på så sätt höja kvaliteten på tävlingarna. Under året kom också ett gemensamt regelverk för de fyra grenarna inom orienteringsförbundet kompletterat med det grenspecifika Tävlingsanvisningar för mountainbikeorientering. Slutligen bjöd vi in till den första kartritningskursen för MTBO, med Bo Herdersson och Anders Thomasson som kursledare.
2017 blev ett år med mycket aktiviteter. Svenska Cupens upplägg såg ut som vanligt, detta år med nio deltävlingar. På grund av det internationella programmet så avlutades den redan innan sommaren i Ärla och Södertälje, där de tre deltävlingarna även hade SM-status. Extra kul under året var att flera deltävlingar hade nya, spännande arrangörer.
Internationellt så genomfördes den första WC-omgången i Österrike i början av juni, EM tillika WC ägde rum i början av augusti i Frankrike, landslagssäsongen avslutades sedan i slutet av augusti med VM och WC i Litauen. Resultatmässig kan nämnas att herrseniorerna gjorde sitt bästa VM någonsin med Linus Karlsson-Mood som 9:a på sprint och Marcus Jansson som 10:a på långdistansen. På EM i Frankrike var topparna Elvira Larsson i D20 som vann lång, var 2:a på sprint och 4:a på medel. Linn Bylars gjorde också ett fint resultat med sin 9:e plats i D21 på sprinten. Och när vi pratar landslaget så kan nämnas att de för första gången hade med sig en mekaniker på landslagsaktiviteterna.
2017 blev också året där det var premiär med att MTB-orienterare var med på Rikslägret för ungdomar, detta år på Idre Fjäll.
På arrangemangssidan så tog en grupp fram en Arrangörsguide, till hjälp för både mindre och större tävlingar. Och en milstolpe var att på årets O-ringen, som detta år gick i Värmland (Arvika), genomfördes MTBO på alla fem etapper. På den avlutande etappen så delade vi också arena med löparna.
2018 var ett händelserikt år med stora framgångar av våra landslagsåkare. Absoluta toppar var herrseniorernas stafettlag (Linus Mood, Marcus Jansson och Viktor Larsson) som blev tvåa på VM i Österrike samt Nadja Larssons avslutande världscupseger på medeldistans i Portugal. Men fler fina insatser är värda att nämnas: Marcus Jansson tog en 6:e plats på EM-långdistans i Ungern och Nadia Larsson blev 6:a på VM-masstart i Österrike. Fina stafetter gjordes av damtrion Linn Bylars, Sara Forsgren och Nadia Larsson blev 5:a på VM-stafett i Österrike samt herrjuniorerna Emil Arvidsson, Gustav Jonsson och Rasmus Nordgren som blev 5:a på junior-VM. Individuellt hade juniorerna ett lite tyngre år utan några topp-sex placeringar.
Svenska cupen såg i princip ut som tidigare år med 10 st deltävlingar och med avslutning i Säterbygden som ordnade en dubbeltävling. OK Kåre ordnade en fin SM-helg i Falun med distanserna sprint, lång- och medeldistans och årets O-ringen ägde rum i Örnsköldsvik med fem etapper, varav tre var deltävlingar i Svenska cupen. 2018 startades också upp en Veterancup med samma deltävlingar som för Svenska cupen.
Vid veteran-VM i Budapest, Ungern blev Sverige bästa nation med sina 34 medaljer fördelade på 11 guld, 14 silver och 9 brons.
2018 arrangerades också två kartritarkurser, en i januari och en i november. Dessutom hölls Sveriges första banläggningskurs i samarbete med ”O-ringen Uppsala”.
2019 blev ett framgångsrikt år för i första hand Nadia Larsson. Med flera topplaceringar i Världscupen slutade hon i totalen på en fenomenal tredjeplats. Hennes bästa resultat under säsongen var en tredjeplats på EM i sprint i Polen, en sjätteplats på sprint, en fjärdeplats på masstarten, en sjundeplats på långdistansen och en femteplats på medel på VM i Danmark. Hon avslutade sedan säsongen med att i Tyskland bli tvåa på långdistansen och femma på sprinten.
Bästa herråkare i Världcupen blev Viktor Larsson som slutade på en fin 13:e-plats. Övriga landslagsframgångar under året var Viktor Larsson som blev fyra på EM-sprinten i Polen och avslutade med en sjätteplats på långdistansen i Tyskland samt Marcus Jansson som blev nia på långdistansen på VM. Och inte minst tog de svenska damerna en bronsmedalj på VM-stafetten med laget Linn Bylars, Sara Forsgren och Nadia Larsson.
Juniorerna tävlade sparsamt på den internationella arenan och de bästa resultaten var Gustav Jonsson som blev tia på medel samt Joel Ernstsson som var tia på långdistansen i JVM i Danmark.
O-ringen genomfördes i år i Östergötland med Norrköping som centralort. Även i år var det fem etapper och där arrangörerna hade lyckats att få till en lösning där vi delade etapp med löparna på hela fyra av dem. Det var drygt 400 som startade respektive dag med en topp på 705 på den tredje dagen som även var prova-på-dag. Årets O-Ringen ingick även som en deltävling i WMS, detta lockade många utländska deltagare.
Svenska cupen genomfördes på sedvanligt vis, detta år med 11 deltävlingar och med en avslutningshelg i Kalmar och på Öland. Totalsegrare i de fyra klasserna blev Linn Bylars, Viktor Larsson, Alva Jonsson och Joel Ernstsson. I cupen ingick tre SM-tävlingar som arrangerades i Stockholm på tre olika platser och av olika arrangörer på distanserna sprint, lång och medel. På respektive distans var det drygt 300 startande. På två av SM-tävlingarna arrangerades också WRE, vilket var länge sedan i Sverige.
På ungdomssidan var MTBO med på Rikslägret i Idre där 139 olika personer testade MTBO och sex personer fullt ut körde MTBO-programmet. Dessutom arrangerades ett ungdomsläger i Göteborg på våren där 14 ungdomar och 13 föräldrar deltog.
I oktober genomfördes Masters-VM i Tyskland i ett riktigt busväder. Men det hindrade inte de svenska deltagarna att samla på sig medaljer. Totalt blev skörden 10 guld, 6 silver och 8 brons. Av dessa 24 medaljer tog Per Gustavsson och Helena Svensson åtta guld. Full pott för dem alltså!
Under 2019 blev det tyvärr ingen utbildning även om försök att få till en kartritningskurs gjordes. Däremot lanserades i början av året en Handbok i banläggning som producerats av en arbetsgrupp.
2020 och 2021 präglades till stor del av Covid-19 pandemin och dess restriktioner vilket medförde en minskning av aktiviteter inom alla områden av sociala sammankomster, inklusive idrottssverige och orienteringsrörelsen. O-ringen i Uppsala ställdes in och sköts upp båda åren. Trots allt kunde en Svenska Cupen och SM-tävlingar ordnas under båda dessa år.