03.04.2024

Aktivas hälsa och prestationsutveckling webbinarieserie våren 2024

Svensk Orientering
Aktivas hälsa och prestationsutveckling är ett fokusområde inom Svenska Orienteringsförbundets hållbarhetsarbete. Vi hoppas kunna göra flera olika insatser för att skapa förutsättningar för långsiktiga och hållbara satsningar inom orientering.
En del i det är att vi nu bjuder in till denna serie webbinarium inom aktivas hälsa under tre måndagskvällar i vår.

Vid dessa tre tillfällen har vi fokus på idrottspsykologi och lite kring ledarskap kopplat till det. I höst kommer vi återkomma med idrottsmedicin, nutrition och annat spännande.

Anmälan till träffarna gör du via utbildningsportalen.
Observera att du förutom att vara anmäld till hela serien "Webbinarium – för elitaktiva och ledare/tränare" behöver anmäla dig till varje enskilt tillfälle.

Vi vill gärna ha in frågor inför för att det skall bli så givande som möjligt.
För alla tre webbinarium kan du skicka in specifika frågor eller områden du vill skall tas upp på respektive webbinarium. Du gör det så snart du kan, men senast lunch dagen då vi har webbinarium. Länk till frågeformuläret finner du i utbildningsportalen för respektive tillfälle.

--------- Mer om respektive tema ---------
29:e april 2024 klockan 20.00 - Idrottspsykologi i praktiken
Karoline Olsson  

Karolin Ohlsson är landslagslöpare sedan många år och nu nyutbildad KBT-terapeut (steg 1). Cecilia Åkesdotter har jobbat i flera idrotter som idrottspsykologisk rådgivare, bland annat inom orienteringen under många år. Cecilia har nu också doktorerat inom psykisk ohälsa inom elitidrotten.

Under detta pass så bjuds vi först på en föreläsning av Karolin Ohlsson där hon pratar lite om att ta rätt beslut under stress och press, hur man kan jobba med en plan och rutin för det man skall göra när man orienterar, hur man kan förstärka rätt beteenden och mycket annat. Efter föreläsningen svarar Karolin och Cissi på de frågor ni önskar kring idrottspsykologi både kopplat till själva orienteringsgenomförandet och annat ni kan tänkas vara intresserade av.

13:e maj 2024 klockan 20.00 - Ätstörningar
 Emma Forsén Mantilla 

Emma Forsén Mantilla är psykolog och forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan och Karolinska Institutet. Hon har jobbat med ätstörningar på olika sätt sedan 2009 och har bland annat intresserat sig särskilt för träning/fysisk aktivitet vid ätstörning, samt ätstörningar inom idrotten.

Under detta tillfälle står ätstörningar i fokus. Emma kommer att inleda med att prata lite generellt om ätstörningar, vilka varningstecken man ska vara uppmärksam på och riskfaktorer för att drabbas. Störst vikt läggs dock vid att prata om det hälsosamma ledarskapet; hur du som individ kan bidra till att förebygga och upptäcka problematiken, samt bemöta någon som du är orolig för.

27:e maj 2024 klockan 20.00 – Trygga och utvecklande miljöer
Carolina Lundqvist

Carolina Lundqvist är docent i psykologi, docent i idrottsvetenskap och legitimerad psykoterapeut. Carolina har en lång erfarenhet av att arbeta som idrotts-/prestationspsykologisk rådgivare inom elitidrott från junior- till olympisk nivå. Hon forskar, utbildar och arbetar tillämpat med psykologiska frågeställningar som berör psykisk hälsa, prestation och trygghetsfrågor främst inriktat mot prestationsmiljöer och olika yrken där prestation är en del av vardagen.

Carolina har genomfört en studie tillsammans med Svenska orienteringsförbundet där syftet är att undersöka trygga idrottsmiljöer med fokus på hur idrottare upplever psykologisk säkerhet i idrottssatsningen.

Vid detta tillfälle presenterar Carolina resultat från studien och berättar lite kring hur man kan tänka för att skapa trygga och utvecklande miljöer. Vi avslutar även detta tillfälle med en frågestund.

RELATERADE NYHETER

DSC07796
ANMÄL DIG TILL JUNIOR- OCH SENIORTRÄNARUTBILDNING MODUL A
Kvinna framför dator
Vill du bidra till svensk orienterings framtid? Bli samtalsledare!
En checkpoint med milsvid utsikt. Fotograf: Agneta Swebe
Webbinar: Så arrangerar du Hittaut
Fler nyheter