Tränare

På denna sida finner du en översikt över samtliga utbildningar som Svenska Orienteringsförbundet rekommenderar specifikt för tränarrollen. Det är både utbildningar som riktar sig specifikt till orienteringstränare och utbildningar för tränare som externa aktörer anordnar. Varmt välkommen att ta del av utbudet!

Du vet väl om att vi gör om våra barn- och ungdomstränarutbildningar? Med det nya upplägget så blir det inte bara en utbildning för respektive målgrupp, så som det var innan, utan fyra nivåer som gör det möjligt att förkovra sig och fördjupa sina ledarkunskaper över tid. Den första delen är redan lanserad och genomförs helt på distans. Tillgängligt för alla ledare i hela landet, här och nu. Bra eller hur?

I slutet på maj testkör vi den andra nivån på barn- och ungdomstränarutbildningarna och till hösten 2025 börjar vi rulla ut dessa på fler platser i landet. Vilka de platserna blir ber vi att få återkomma om. Är intresset stort i ert närområde, hör av er till oss så blir det lättare för oss att veta vart vi ska börja. 

Under 2025 jobbar vi alltså med att ta fram ett nytt upplägg för barn- och ungdomstränarutbildningar. Det nya upplägget kommer bland annat innebära att mer material tillgängliggörs digitalt och fysiska träffar kommer arrangeras närmare föreningsverksamheten, på väl valda platser i Sverige. Vi kallar dem utbildningsnav.

Utbildning för ledare/tränare för respektive målgrupp kommer att ske i flera nivåer. Det moderna ledarskapet (DML) ger en gemensam bas kring ledarskap för alla ledare inom svensk orientering. För tränare erbjuds sedan tre rollspecifika utbildningsnivåer, Grund, Helhet och Fortsättning, se bilden. Vi kommer att bedöma mognadsgraden för utrullning av Barn-/Ungdomstränarutbildning - Grund baserat på antalet deltagare som genomfört nivå Bas. Så uppmuntra ledare/tränare att gå Det moderna ledarskapet.



Vill du veta mer om utvecklingsarbetet eller känner att du vill hjälpa till med innehållsproduktion, kvalitetssäkring eller bidra i ett utbildaruppdrag besök sidan Pågående utvecklingsarbete.

Frågor och svar

  • Informationen uppdaterad 2025-04-22.

    Alla ledare, nya som rutinerade, kan alltså ta del av kursen Det moderna ledarskapet som är en ledarutbildning för alla med uppdrag inom svensk orientering. Utbildningen utgår från ledarvärden som är attraktiva och kärnfulla i många sammanhang utöver idrotten. Den berikar med viktiga kunskaper och metoder innan deltagaren fortsätter i det rollspecifika innehållet för varje enskild målgrupp.

    Det moderna ledarskapet utgör nivå Bas i det nya utbudet av utbildning för barn- och ungdomstränare. Efterföljande nivå är Barn-/Ungdomstränarutbildning - Grund med förkunskapskravet att deltagaren genomfört Det moderna ledarskapet. 

    Arbete pågår med att ta fram projektplan, tidslinje och ordna förutsättningar för det nya upplägget. För att ha möjlighet att testa nytt material och innehåll samt säkerställa en hög kvalitet genomförs pilotomgångar för utbildningsnivå Grund, både för barntränare och ungdomstränare. Vi har valt att lägga dessa på en och samma ort för samordningsvinster. 

    I slutet på maj testkörs utbildningarna på grundnivån och till hösten 2025 börjar vi rulla ut dessa på fler platser i landet (våra tilltänkta utbildningsnav). Vilken ordning det blir ber vi att få återkomma om. Är intresset stort i ert närområde, hör av er till oss så blir det lättare för oss att veta vart vi ska börja.

    Vi kommer att bedöma mognadsgraden för utrullning av Barn-/Ungdomstränarutbildning - Grund baserat på antalet deltagare som genomfört nivå Bas. Så uppmuntra ledare/tränare att gå Det moderna ledarskapet.
  • Den nya ledarskapsutbildningen "Det moderna ledarskapet" som riktar sig till alla ledare inom svensk orientering lanserades den 7 februari. Utbildningen "Det moderna ledarskapet" är det självklara valet för att lägga en bra grund både för oerfarna och erfarna ledare. Genom att ta del av den och börja praktisera den kunskapen är man redo att gå de specifika tränarutbildningarna när de är klara.

    Vår rekommendation är att till det addera mentorskap både för att stödja nya och erfarna ledare. Med mentorskap kan ni bygga starka ledarteam inom er förening och de personer som introduceras som ledare kommer med största sannolikhet känna att de vill förkovra sig, genom för orientering framtagna utbildningar, för att bli ännu tryggare i ledarrollen.

    Gällande inspiration och vägledning kring mentorskap finns goda råd att ta del av på sidan Stödjande miljöer (framtaget för mentorskap relaterat till unga ledare och Ungoteket). Kompetens och resurser inom området finns det även hos RF-SISU. Ta kontakt med er RF-SISU distriktkonsulent om ni vill få stöd från dem för att inspireras kring mentorskap. Här finns kontaktuppgifter!

    Att hitta på egna utbildningar under den period tränarutbildningar inte tillhandahålls av Svenska Orienteringsförbundet avråder vi från. Det leder sannolikt till att dem som går andra utbildningar under den perioden inte kommer känna behov av att gå de utbildningar vi nu tar fram. Det kan i förlängningen innebära att era ledare inte driver ledarskap utifrån den evidensbaserad kunskap som våra ledarutbildningar bygger på och att ni som förening missar värdefulla delar för att verka i linje med Svensk Orienterings gemensamma värderingar och principer för att skapa kraft inom verksamheten

  • Beroende på vilken typ av lärande som lämpar sig bäst för en viss del så behandlas delar i utbildningen på olika sätt. Det blir ett så kallat blandat lärande. Vissa delar kommer vara digitala med interaktivt innehåll, reflektionsfrågor och kunskapstester. Andra delar kan komma att behandlas i diskussionsgrupper där man möts digitalt. Praktiska moment kan komma att behandlas vid utbildningsträffar där man träffas vid ett nav.
  • Det vi kallar nav är de platser i landet där utbildningstillfällen för praktiska delar i utbildningarna kommer att genomföras.
  • Karta med utbildningsnav


    Val av nav: -Vad har beaktats?

    • Var medlemmarna finns geografiskt
    • Transportnät – knytpunkter både med tåg, buss, bil, flyg och båt
    • Anläggnings läge i förhållande till karta för praktiska övningar
    • Lokalerna – att det täcker våra behov
    • Anläggningens prissättning
    • Logimöjlighet för utbildare och deltagare på eller nära anläggningen
    • Aktiv förening med uppdaterad karta
    • Historiskt utbildningsdeltagande
    Frekvens av utbildningstillfällen: –Vad beaktas?
    • Var medlemmarna finns geografiskt
    • Svar från föreningar på enkät (utskickad våren 2023)
    • Deltagande vid tränarutbildningar pre-pandemin