Tränare

På denna sida finner du en översikt över samtliga utbildningar som Svenska Orienteringsförbundet rekommenderar specifikt för tränarrollen. Det är både utbildningar som riktar sig specifikt till orienteringstränare och utbildningar för tränare som externa aktörer anordnar. Varmt välkommen att ta del av utbudet!

2025-02-08

Den helt nya ledarutbildningen Det moderna ledarskapet lanserades den 7 februari. Den riktar sig till alla ledare inom svensk orientering och utgör första delen i alla våra tränarutbildningar. 


2024-05-31

3D figur med bugghjälm som sitter vid en kon med dator i knät och en skylt bakom som det står ombygge pågår
Med start våren 2024 görs en helhetsöversyn för att stärka ledarskapet generellt inom svensk orientering.

Syfte: Att föreningar ska känna till och bedriva verksamhet i linje med de riktlinjer som styr idrotten generellt, riktlinjer för barn- och ungdomsidrott specifikt, svensk orienterings strategi Kompassriktning 2030 och forskning kring motivation.

För att kunna lägga all kraft på att ta fram de nya utbildningsdelarna och bygga organisationen kring dem har vi fattat beslut om att:
  • Vi pausar med utbildningstillfällen för följande utbildningar: Barntränarutbildningen, Ungdomstränarutbildningen, Bredd- och motionsutbildningen
  • Hänvisar till RF-SISU för utbildningstillfällen av Grundutbildning för tränare.

Om vi inte gör detta:
  • Så fortsätter vi sprida ett innehåll som inte speglar den kunskap vi har om ett modernt ledarskap.
  • Fördröjs de nya utbildningarna på grund av att det tar tid att planera och arrangera tillfällen parallellt med produktion och omorganisering.
  • Fortsätter tränarutbildningarna i ekonomiska förluster på grund av höga omkostnader för att arrangera enligt befintligt upplägg.
Gällande tredje punkten ovan har ett förslag förankrats med distrikten för att skapa en bättre förutsägbarhet för tränarutbildningstillfällen och samtidigt skapa bättre förutsättningar för en hållbar ekonomi. Konkret innebär det att framöver genomföra tränarutbildningstillfällen vid utvalda nav och vid årligen återkommande tidpunkter. Men, givet att de nya utbildningarna kommer ha ett annat upplägg än nuvarande så är även detta ett skäl till att ta paus med utbildningstillfällen:
  • Suboptimering att begära in offerter för helgutbildningar som fasas ut.

Som en konsekvens av att vi gör om utbildningarna så förändras utbildaruppdraget. Vi kommer att rekrytera personer som vill vara med och utveckla ledarskapet inom svensk orientering, antingen i rollen som utbildare vid naven eller i rollen som facilitator av digitala träffar. Mer information om detta kommer under hösten.

Vi fortsätter att erbjuda utbildningstillfällen för Junior- och seniortränarutbildningen.

Frågor och svar

  • Informationen uppdaterad 2025-02-08.

    Tränarutbildningarna inleds med en del som vi benämner "Det moderna ledarskapet" och som är gemensam för alla ledarroller. Den delen har lanserats (2025-02-07) och den kan alla gå redan nu.

    Utvecklingsarbetet med påbyggnadsdelarna för tränare har påbörjats men det finns inte en detaljerad tidplan ännu eftersom arbetet inte kommit så pass långt än. När arbetet kommit längre kommer vi att återkomma med mer information om vilka utbildningar som kommer att skapas och när de planerar att lanseras.
  • Den nya ledarskapsutbildningen "Det moderna ledarskapet" som riktar sig till alla ledare inom svensk orientering lanserades den 7 februari. Utbildningen "Det moderna ledarskapet" är det självklara valet för att lägga en bra grund både för oerfarna och erfarna ledare. Genom att ta del av den och börja praktisera den kunskapen är man redo att gå de specifika tränarutbildningarna när de är klara.

    Vår rekommendation är att till det addera mentorskap både för att stödja nya och erfarna ledare. Med mentorskap kan ni bygga starka ledarteam inom er förening och de personer som introduceras som ledare kommer med största sannolikhet känna att de vill förkovra sig, genom för orientering framtagna utbildningar, för att bli ännu tryggare i ledarrollen.

    Gällande inspiration och vägledning kring mentorskap finns goda råd att ta del av på sidan Stödjande miljöer (framtaget för mentorskap relaterat till unga ledare och Ungoteket). Kompetens och resurser inom området finns det även hos RF-SISU. Ta kontakt med er RF-SISU distriktkonsulent om ni vill få stöd från dem för att inspireras kring mentorskap. Här finns kontaktuppgifter!

    Att hitta på egna utbildningar under den period tränarutbildningar inte tillhandahålls av Svenska Orienteringsförbundet avråder vi från. Det leder sannolikt till att dem som går andra utbildningar under den perioden inte kommer känna behov av att gå de utbildningar vi nu tar fram. Det kan i förlängningen innebära att era ledare inte driver ledarskap utifrån den evidensbaserad kunskap som våra ledarutbildningar bygger på och att ni som förening missar värdefulla delar för att verka i linje med Svensk Orienterings gemensamma värderingar och principer för att skapa kraft inom verksamheten

  • Beroende på vilken typ av lärande som lämpar sig bäst för en viss del så behandlas delar i utbildningen på olika sätt. Det blir ett så kallat blandat lärande. Vissa delar kommer vara digitala med interaktivt innehåll, reflektionsfrågor och kunskapstester. Andra delar kan komma att behandlas i diskussionsgrupper där man möts digitalt. Praktiska moment kan komma att behandlas vid utbildningsträffar där man träffas vid ett nav.
  • Alla delar har granskats internt och med vissa extern expertis. Under oktober 2024 fick en testgrupp delta i utbildningen. Ett öppet anmälningsförfarande tillämpades och från de som anmält intresse gjordes ett urval. Personerna i testgruppen representerade olika orienteringsföreningar från norr till söder med olika ledarbakgrund. I testgruppen ingick även personer från andra organisationer/idrottsförbund som inte har en bakgrund inom svensk orientering.

    Baserat på testgruppens feedback omarbetades vissa delar. Därefter har kanslipersonal, styrelse och valberedning genomfört utbildningen. Mindre justeringar har gjorts efter det och innan lansering.

  • Ja det kan man. Vi säkerställer kvalitén på våra utbildningar genom olika typer av granskningar. Bland annat kommer tester med frivilliga intresserade att genomföras innan lansering. 

    Är du intresserad av att ingå i testgruppen för utbildningen eller bli utbildare? Håll uppsikt på hemsidan, mer information kommer under senvinter/vår 2025.

  • Självklart. Inspelningen från mötet den 27 maj 2024 finns att titta på och spelas upp i videospelaren här nedan. Vill du spela filmen i fullt fönster klicka på ikonen med pilar nere till höger i videospelaren.

  • Det vi kallar nav är de platser i landet där utbildningstillfällen för praktiska delar i utbildningarna kommer att genomföras.
  • Karta med utbildningsnav


    Val av nav: -Vad har beaktats?

    • Var medlemmarna finns geografiskt
    • Transportnät – knytpunkter både med tåg, buss, bil, flyg och båt
    • Anläggnings läge i förhållande till karta för praktiska övningar
    • Lokalerna – att det täcker våra behov
    • Anläggningens prissättning
    • Logimöjlighet för utbildare och deltagare på eller nära anläggningen
    • Aktiv förening med uppdaterad karta
    • Historiskt utbildningsdeltagande
    Frekvens av utbildningstillfällen: –Vad beaktas?
    • Var medlemmarna finns geografiskt
    • Svar från föreningar på enkät (utskickad våren 2023)
    • Deltagande vid tränarutbildningar pre-pandemin
  • Junior- och seniortränarutbildningen bygger på Grundutbildning för tränare (GUT) som tagits fram av SISU Idrottsutbildarna (SISU) idrottsrörelsens eget studieförbund. GUT utgår från forskning kring motivation. ledarskap som främjar motivation. Kortfattat innehåller den de delar som saknas i de tränarutbildningar som inte uppdaterats på länge och som behöver omarbetas.

    Nu när utbildningen Det moderna ledarskapet har lanserats så har vi gjort det valbart att gå den eller Grundutbildning för tränare som första del i Junior- och seniortränarutbildningen. 

  • Grundutbildning för tränare, som är första delen av tre i utbildningen för junior- och seniortränare, anordnas av RF-SISU distrikten. Den genomförs på olika platser i landet och som distansutbildning med digitala träffar. Sök bland deras utbildningstillfällen (länk).

    De två idrottsspecifika modulerna i junior- och seniortränarutbildningen, som tagits fram och anordnas av Svenska Orienteringsförbundet, kommer genomföras i Stockholm. Anmälan till dem görs i utbildningsportalen (länk).

    Utbildningstillfälle för Modul B förläggs till hösten.
    För 2024 genomfördes Modul B i Hallsberg, 22-24 november.
    Kommande år är planen att tillfällen ska ges något av följande veckoslut: vecka 41 eller 42.

    Utbildningstillfälle för Modul A förläggs till vinter eller tidig vår.
    För 2025 ställdes det planerade tillfället för Modul A den 7-9 februari in på grund av för få anmälda. Nytt tillfälle erbjuds 14-16 mars.
    Planen är att årligen erbjuda ett utbildningstillfälle vid något av följande veckoslut: vecka 4, 5 eller 11.

  • Introduktionsutbildning för orienteringstränare är en sedan 2020 ny utbildning. Den arrangeras av distrikten med av SOFT framtaget innehåll och av SOFT licensierade utbildare. Distrikt med licensierade utbildare kan fortsätta att anordna utbildningen under tiden övriga tränarutbildningar omarbetas.

    Fotnot: Introduktionsutbildning för orienteringstränare lämpar sig för den som aldrig varit ledare inom orientering. Den först delen i utbildningen utgörs av RF-SISU:s Introduktionsutbildning för tränare och de efterföljande delarna är inriktade på att lära ut orientering på grön till gul nivå. För utbildningstillfällen vänd dig till ditt distrikt. Notera att alla distrikt har inte licensierade utbildare ännu.
  • I verksamhetsplanen för 2024-2026 så nämns mycket riktigt att en utbildningsstrategi ska tas fram. Arbetet med att ta fram utbildningsstrategin är slutfört och vid styrelsemötet 2024-10-14 antogs den.

    Utbildningsstrategin (länk)