Samarbete med lokala partners

Traditionellt har samarbete inom idrottsvärlden handlat om finansiella medel och sponsring till barn-och ungdomsverksamhet och elitsatsningar – men det finns så mycket mer föreningar kan samverka kring! Orienteringsföreningar och lokala samarbetspartners kan tillsammans stärka folkhälsa och lokalsamhällen långsiktigt genom samarbete. Orienteringsföreningarna kan erbjuda en gemenskap inom föreningsidrotten, och lokala aktörer kan erbjuda alltifrån nätverk med kontakter, marknadsföring samt samarbete vid aktiviteter m.m. Det är både kul och bra att lära känna olika personer och verksamheter i lokalsamhället för att genomföra orienteringsaktiviteter tillsammans med andra.

Exempel på hur samarbete kan se ut

Nätverk - Många lokala aktörer såsom kommunala bostadsbolag, skolor, RF-SISU och kommuner/stadsdelar har bra kontaktnät och förankring i lokala områden.  
 
Samarbete med aktiviteter – Utforska om orienteringsföreningen eller den lokala aktören kan vara med på respektives aktiviteter. Var öppna för om lokala samarbetspartners har idéer eller erfarenheter kring att samplanera aktiviteter.  
 
Marknadsföring- och kommunikation - Att använda lokala aktörers kommunikationskanaler för marknadsföring är ofta en win-win för både den lokala aktören och för föreningen, särskilt om båda vill nå samma målgrupp.   
 
Rekrytering av unga ledare - Många lokala aktörer har antingen lokalkännedom om ungdomar som passar bra som unga ledare, eller kan vägleda till rätt personer.  
 
Volontärer/frivilliga resurser - Undersök om lokal samarbetspartner är intresserade av att bidra med volontärer/frivilliga resurser. Det behövs alltid personer som hjälper till med praktiska uppgifter!  
 
Finansiella bidrag - Undersök om det finns möjlighet att söka om finansiella bidrag för andra aktivitetskostnader såsom kartbidrag, fika, arvodering, lokalhyra eller transportmedel.

Ta kontakt med lokala samarbetspartners

Ge föreningens kontaktuppgifter till lokala partners.  

Presentera kort om er förening och vilka aktiviteter ni arrangerar.

Berätta kort om orientering och framförallt om vad orientering är idag.

Presentera varför föreningen vill samarbeta med den lokala aktören.  

Presentera området där orienteringen planeras genomföras. Använd en satellitbild, till exempel från Google Maps, och en orienteringskarta och visa hur området ser ut. Det ger också möjlighet att diskutera andra lokala platser och olika samarbeten som kan vara möjliga.

Visa intresse för den lokala aktören och deras verksamhet. Ett samarbete handlar inte bara om att erbjuda en aktivitet eller att efterfråga tjänster. Vad är deras mål? Har de någon specifik målgrupp de vill nå? Hur ser de på ett bra samarbete? Finns det befintliga aktiviteter hos den andra aktören som orienteringsklubben kan vara delaktig i?  

Bjud in de lokala aktörerna till orienteringsaktiviteten, det är ett bra sätt att visa hur aktiviteten ser ut praktiskt och hur roligt det är! 

Utvärdera och återkoppla till lokala samarbetspartners och tacka för samarbetet. 

Exempel på lokala samarbetspartners

Kommunala bostadsbolag  

Fritidsgårdar 

Skolor 

Andra idrottsföreningar  

RF-SISU 

Bibliotek 

Stadsdelar/kommuner 

Lokala företag 

2022_Personalporträtt_Cecilia Östman

Projektledare inkludering

Cecilia Östman

0738682396
Malin Widell

Programansvarig Mångfald och Inkludering

Malin Widell

0703821528