Hållbarhet kopplat till orientering

Vi lever i en tid av klimatförändringar, hot mot den biologiska mångfalden och många andra parallella utmaningar, där flera av dem har en direkt påverkan på vår idrott. Vi inom Svensk orientering har bestämt oss. Vi behöver göra allt vi kan för att minska våra negativa effekter och bidra positivt på alla sätt vi kan. Men vad betyder hållbarhet, och vad är kopplingen till orientering?

Hållbarhet handlar om att behålla ekosystemen i balans, minska vår klimatpåverkan, och välkomna fler till svensk orientering. Med våra närmare 90 000 medlemmar och över 500 föreningar har vi stora möjligheter att göra skillnad. Många av våra föreningar jobbar redan idag med olika hållbarhetsinitiativ. Dessa vill vi dela för att inspirera fler. Vi är många och tillsammans kan vi göra skillnad. 

När FN publicerade sin rapport Vår gemensamma framtid 1987 lanserades även den första officiella definitionen av begreppet hållbar utveckling: Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.

Det var Gro Harlem Brundtland, tidigare statsminister i Norge, som då var ordförande för Världskommissionen för Miljö och Utveckling (WCED). Därför kallas rapporten ibland för Brundtlandsrapporten. 

Med den definitionen kopplade man för första gången ihop miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Det handlar om att förse jordens befolkning med det de behöver utan att tära på planeten - ingen enkel ekvation! 

Vi står just nu inför en rad utmaningar när det gäller hållbar utveckling: klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, resursbrist och social orättvisa är några exempel och vi behöver alla göra vad vi kan för att skapa en rättvis och inkluderande värld där alla människor kan leva ett gott liv. 

Ekonomiskt hållbarhet

Alltsedan den industriella revolutionen i mitten av 1800-talet har vi skapat en global ekonomi i världen som bygger på ständig tillväxt. Det sätt vi konsumerar jordens resurser idag är inte hållbart och vi behöver gå över till en cirkulär ekonomi där jordens resurser används och återanvänds på ett effektivt sätt.

I en perfekt cirkulär ekonomi finns inget avfall, utan allt material används i ett ständigt kretslopp. Vi har en lång väg att gå för att skapa en cirkulär ekonomi, men vi kan alla tänka på vad vi köper, om det går att återanvända saker vi har istället för att slänga och köpa nytt, och hur vi hanterar vårt avfall. 

För svensk orientering innebär ekonomisk hållbarhet att säkra verksamhetens långsiktiga ekonomiska stabilitet utan att det medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten.  

För oss som orienterar kan det handla om att undvika engångsartiklar och fundera en extra gång på vad vi köper in till olika arrangemang till exempel. Vill alla verkligen ha en medalj? Det handlar också om att välja partners som har samma syn som vi på hållbar utveckling. 

Social hållbarhet

Social hållbarhet handlar bland annat om hälsa, trygghet, utbildning, rättvisa och alla människors rätt att äta sig mätta. I ett hållbart samhälle har alla samma rättigheter och möjligheter, oberoende av kön, religion, funktionsvariation, ålder och var du är född och uppvuxen.

För svensk orientering betyder social hållbarhet att utveckla en verksamhet som värdesätter människors lika värde och sätter människans behov och välbefinnande i centrum.  

För oss som orienterar handlar det bland annat om att tänka på hur vi behandlar andra människor, hur vi bjuder in till klubben, hur vi ger alla förutsättningar att trivas med orientering.

Svensk orientering har som målsättning att bli flera och mera. Med det menar vi att vi vill bli fler orienterare och att varje person ska orientera mer. För att lyckas med det behöver vi tänka nytt och arrangera mer orientering i alla olika former som fler träningar, tävlingar, motionsaktiviteter och utbildningar. Vi behöver helt enkelt underlätta för fler att hitta till vår sport. 

Miljömässig hållbarhet

Vi människor har länge tagit vår jord för given och förväntat oss att den ska fortsätta ge oss allt vi behöver. Nu börjar den protestera på många olika sätt, bland annat med stormar, torka, översvämningar och skogsbränder i en allt snabbare takt.

Miljömässig hållbarhet handlar om att säkerställa att planeten kan fortsätta vara en plats där vi kan leva ett gott liv. I kapitlet om de planetära gränserna kan du läsa mer om vad som krävs för att vi ska hålla oss inom den så kallade säkra zonen. 

Ibland sätter man likhetstecken mellan hållbarhet och klimat, men klimatfrågan är bara en del av hållbarhet – om än en mycket viktig del. När ledarna för världens länder samlades i Paris 2015 skrev de under det så kallade Parisavtalet. I det står att vi måste begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. 

För svensk orientering betyder miljömässig hållbarhet att värna om miljö och hushålla med naturresurser så att nuvarande och kommande generationer kan tillgodose sina behov. Det innebär också att säkerställa att vi har tillgång till mark för vår verksamhet utan att störa eller förstöra. 

För oss som orienterar handlar det bland annat om att fundera på hur vi tar oss till och från träningar och tävlingar, men också på att vara rädd om skogen, naturen, djuren och allemansrätten.