Svenska Orienteringsförbundet följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendation om att 70 och äldre bör begränsa sociala kontakter för en tid framöver och avråder därför fortsatt arrangörer från att bjuda in till just dessa klasser på tävlingar där många personer möts, utför toalettbesök mm.
Många hör av sig och i de flesta fall missas en viktig aspekt, troligen den viktigaste för att vi fortsatt måste gå på Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att personer äldre än 70 inte ska vistas i större folksamlingar. Det är att ålder i sig är en riskfaktor när det gäller coronasmitta.
Träna gärna men gör det säkert
Med det sagt uppmanar samtidigt Svenska Orienteringsförbundet fortsatt alla att röra på sig och komma ut i friska luften, även personer som är 70 år och äldre.
Säsongen för Naturpasset och hittaut startar på många håll och de är båda utmärkta aktiviteter att ägna sig åt för alla i dessa tider.
Det rekommenderas också motionsaktiviteter där ombyte och toalettbesök kan göras på förhand och där hemresa kan ske direkt efter aktiviteten, utan att det till exempel blir små samtal med andra efter målgång.
Folkhälsomyndigheten har nu också gått ut med en rekommendation om att gärna träna, men att göra det säkert.
Arrangera Veckans bana
En aktivitet som Svenska Orienteringsförbundet tidigare gått ut med till alla tävlingsansvariga i distrikten att uppmana sina arrangörer att erbjuda är Veckans bana.
Veckans bana kan bestå av en eller flera banor att välja på och kan tas när som helst, på samma sätt som Naturpasset och hittaut.
Lägg upp i Livelox
Som arrangör, lägg upp aktiviteten GPS-analystjänsten Livelox så räcker det med att endast sätta ut orienteringsskärmar för att deltagarna med GPS-klocka ska kunna få ett resultat med måltid och sträcktider. Det krävs alltså inga stämplingsenheter eller brickor som i sig kan utgöra risk för smitta.
Det här fungerar genom att Livelox, som vet positionen på både deltagaren och varje kontroll, kan avgöra när avståndet är som minst mellan de båda och just då sätta passertiden vid kontrollen. På så sätt får alla deltagare som laddar upp sin rutt inte bara möjlighet att jämföra vägval med varandra utan också tiden mellan start och mål, samt tiden mellan kontrollerna.
Det här betyder att Veckans bana blir en form av tävlingsaktivitet, men utan sociala kontakter i verkligheten.
För att undvika kontakt med någon kan ni som arrangör också lägga ut kartan med bana för nedladdning på er hemsida och uppmana den som laddar ner att swisha pengar.
Viktigt med samråd
Som arrangör gäller det att tänka på att kontroller som sitter ute mer än några få dagar är att betrakta som fasta kontroller.
För fasta kontroller behövs markägarens tillstånd. Använd då områden där ni har goda kontakter med markägare.
När ni är i vårdatumperioden gäller särskild hänsyn vid banläggningen. Tänk då på att ha gott om viltzoner och att det är mer känsligt med tidsmässigt utdragna arrangemang under viltets barnkammarperiod. Under vårdatumperioden är det att föredra att ni har sprintarrangemang eller arrangerar i friluftsområden och begränsar tidsperioden.
Mer information om vårdatumperioden och vilken hänsyn som bör tas finns i banläggarhandboken och här på hemsidan under Markfrågor.
Minimera resandet
Folkhälsomyndigheten har också gått ut med en uppmaning om att inte resa för mycket. Som deltagare i olika aktiviteter är det viktigt att tänka igenom sitt resande. Ligger aktivteten långt bort, fundera en extra gång om det är värt resan. Ingen vill att orientering bidrar till smittspridning mellan olika orter och regioner.
Tipsa din klubb!
Som arrangör, hoppas ni nappar på idén med Veckans bana ihop med Livelox.
Som deltagare, håll utkik på distriktets klubbhemsidor och i Eventors kalender över närtävlingar för den här typen av aktiviteter.
Om inte din klubb erbjuder aktiviteten, uppmana gärna klubben att göra det!
Stort tack
Slutligen vill SOFT rikta ett stort tack till alla som på olika sätt ställer upp och bidrar till att svensk orientering dämpar smittspridningen av coronaviruset.
Med omtanke för alla äldre, men också för arrangörer som känner stor oro för att bli bidragande till att sprida smittan, hoppas vi på förståelse för varför vi från förbundets sida är så noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.