Nu gällande kartnorm ISOM 2017 kom just år 2017 med ett stort arbete som ledde fram till de uppdateringarna som lanserades då. Sedan dess har övriga grenspecifika kartnormer också uppdaterats baserat på ISOM 2017 och alla dessa har kontinuerligt utvecklats över tid med mindre justeringar i princip varje år.
Att göra förändringar och få dessa implementerade och förstådda av alla inblandade tar tid, varpå små justeringar inte alltid är lämpliga, även om justeringen i sig är positiv. Det finns risk att rörelsen inte "hänger med" och att det blir en spridning i hur kartnormen tillämpas. Därför har IOF beslutat att försöka bromsa uppdaterandet av kartnormerna och istället ta ett större grepp om nästa uppdatering till en ny generation av kartnormen, ISOM 2030.
Att ISOM 2017 är den som utvärderas först är alltså för att övriga kartnormer till stor del bygger på samma principer och man vill avvakta hur den nya ISOM 2030 kommer se ut innan man fattar beslut om övriga grenspecifika kartnormer.
Processen ser ut enligt illustrationen nedan där arbetet annonseras nu under 2024 och input hämtas från alla medlemsnationerna och de grenspecifika kommissionerna till en första draft under 2026/2027, vidare revideringar fram till 2027/2028 och sedan ett slutligt klubbande av innehållet under 2028 för publicering 2029 och definitivt införande 2030.
Observera att det är möjligt att det kan bli vissa mindre uppdateringar av kartnormerna även under denna period.
Hur kan du bidra?
Svensk Orientering och alla våra medlemmar har såklart en viktigt roll som ett av de större medlemsförbunden till IOF och kommer under processen framföra ett sammansätllt föreslag till förändringar.
Alla är välkomna att föreslå uppdateringar och lämna synpunkter, Kartgruppen kommer sedan vara den instans som filtrerar och sammanställer underlaget som lämnas till IOF. Synpunkter kan lämnas fram till 31 mars 2025.
För att SOFT och IOF ska kunna hantera förslagen är det viktigt att inlämnade förslag är väl genomtänkta, väl motiverade och väl illustrerade. Det betyder att ett förslag ska vara en färdig eller nästan färdig lösning. Att bara identifiera problem kommer inte kunna tas vidare.
Dessutom finns en begränsning i hur många förslag som kan hanteras av både SOFT och IOF varpå antalet förslag som Sverige lämnar kommer vara begränsat av administrativa skäl.
För att alla ska kunna ta del av förslag som lämnas in kommer även SOFT genomföra en remissrunda innan det färdiga förslaget lämnas till IOF. Här är tidsplanen:
-> 31 mars 2025 Förslag lämnas till kartgruppen@orientering.se
1 april - 31 maj 2025 Färdigt förslag till IOF sammanställs av Kartgruppen
1 juni - 31 juli 2025 Remiss av förslaget inom Sverige
1 augusti - 1 september 2025 Slutligt förslag sammanställs av Kartgruppen och skickas till IOF.
IOF efterfrågar i första hand förslag som inte är dramatiska eller revolutionerande utan mer fokuserar på förbättringar i läsbarhet, förståelse, hantering och utskrifter, hantering av problem som finns idag mm. Men mycket väl motiverade större förändringar har också en chans att gå igenom.
Följande aspekter som gäller sedan starten av den moderna orienteringskartan ska gälla fortfarande:
- kartan ska visa den faktiska situationen.
- kartan ska visa alla synliga objekt som är tydligt identifierbara och användbara för den tävlande.
- kartan ska visa alla detaljer som påverkar vägvalen.
- kartans läsbarhet är viktigast, utelämna alla onödiga detaljer.
- kartorna på internationella evenemang ska vara likvärdiga i alla länder
Du som har förslag att lämna kan alltid höra av dig, antingen direkt till SOFT:s kartgrupp på kartgruppen@orientering.se eller till din kartansvarige i respektive distrikt för sammanställning och förmedling vidare till SOFT.
Självklart kommer IOF:s sammanställning från alla medlemsförbund också gå ut på remissrundor enligt illustrationen ovan.
Var med och forma framtidens kartnorm!