03.05.2024

Klart: Sverige arrangerar VM 2029 i Örnsköldsvik

Svensk Orientering
VM i orientering arrangeras i Örnsköldsvik 2029. Det står klart efter att Internationella orienteringsförbundet nu tagit sitt beslut. ”Otroligt kul, det här betyder så mycket för vår sport”, säger Svensk Orienterings förbundschef, Susanne Maarup.

1968 i Linköping, 1989 i Skövde, 2004 i Västerås och 2016 i Strömstad. Det är senaste gångerna VM i orienteringslöpning arrangerats på hemmaplan. 2029 är det dags igen, denna gång i Örnsköldsvik.

– Det här är ett oerhört glädjande besked för hela orienteringssverige. Vi kan utlova en härlig tävlingsfest med världens bästa löpare på plats och ett svenskt landslag som med all sannolikhet kommer vara en av favoriterna till guldet. Det blir inte större än så, säger Svensk Orienterings förbundschef, Susanne Maarup.

Svensk Orientering har i sin Kompassriktning 2030 satt målen högt, orienteringen ska växa, bli fler och mer, och ha världens bästa landslag. Internationella tävlingar, likt VM, blir en viktig pusselbit på resan.

– Svensk Orientering är på stark frammarsch. Våra föreningar runtom i landet arrangerar flertalet aktiviteter och tävlingar varje vecka och som sport utvecklas vi hela tiden. Att få arrangera ett hemma-VM är stort och vi hoppas att det kommer bidra att ännu fler hittar till orienteringen, säger Anders Sahlén, ordförande för Svenska Orienteringsförbundet.  

– Äntligen! Som vi har jobbat med detta event, att få visa upp Örnsköldsvik – Höga kusten. Vår fantastiska miljö och alla möjligheter som platsen erbjuder. Vi är glada och stolta över förtroendet att få välkomna alla medverkande och ser fram emot att, tillsammans med de lokala klubbarna, bjuda in till en gigantisk orienteringsfest 2029, hälsar Magnus Haglund, kommundirektör och Marlene Jonasson Bolstad, evenemangsansvarig Örnsköldsviks kommun.

2018 stod Örnsköldsvik som värd för O-Ringen med ett högt betyg från löparna som hyllade arrangemanget och terrängen. Marcus Hane, ordförande för OK Nolaskogsarna, en av de lokala föreningarna som kommer vara med och arrangera mästerskapet, ser redan fram emot VM 2029.

–  Enligt min mening är VM det mest prestigefyllda arrangemanget i orienteringsvärlden och att vi har fått äran att arrangera det tillsammans med övriga klubbar i området är otroligt kul. Vi har allesammans god erfarenhet av att arrangera stora arrangemang, främsta bland dessa är O-Ringen 2018 och SM 2023. Dessa klarade vi av med bravur och vi fick väldigt positiva utvärderingar från löparna som var här då. Det sporrar oss och vi ser väldigt mycket fram emot utmaningarna och äventyren detta stora arrangemang medför, både för vår klubb men också för orienteringssporten i stort i Ångermanland.

Oskar Forsberg, ordförande Skogslöparna:

– VM-sommarveckan tidig/början juli 2029 är verkligen något att se fram emot, både för löpare och publik. Det kommer att bli en orienteringsfest med spännande tävlingar i Höga Kustens finaste orienteringsterräng som ingen kommer att vilja missa.  

Avlysta områden för evenemanget framgår på tävlingens sida i IOF Eventor:
https://eventor.orienteering.org/Events/Show/8233

Fakta orienterings-VM
Första gången världsmästerskapen i orientering anordnades var 1966 i Fiskars i Finland. Tidigare hölls tävlingarna vartannat år. Detta ändrades 2003 till att omfatta varje år. Från 2019 delas världsmästerskapen i ett skogs-VM och ett sprint-VM. Skogs-VM hålls vartannat år med början 2019 och sprint-VM vartannat år med början 2020. 2024 väntar sprint-VM i Skottland. 2025 Finland. 2026 Italien. 2027 Ungern. 2028, ej klart. 2029 Sverige.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2024 4 Maj Hugo Mattsson 01995
Likvärdigt tävlande – så blev ålders- och könsfördelningen vid årets Tiomila
Eventor
Vill du jobba med vår Eventorsupport?
Idre Rikslägret 27 Juni 2023 Hugo Mattsson 03112
Nästan 600 anmälda till Rikslägret
Fler nyheter